Wandelen, fietsen en varen in Broek in Waterland2018-01-08T12:47:09+01:00

Rijksbeschermd dorpsgezicht Broek in Waterland

“Al varend door de slootjes, strijkt een treurwilg langs mijn gezicht,
de houten huizen lijken te leven, in het felle ochtendlicht.”

Broek in Waterland is een oase van rust op een steenworp afstand van Amsterdam. De oude kern van Broek om het Havenrak bestaat uit deftige monumentale huizen. Hoofdzakelijk van hout en geschilderd in verschillende pasteltinten.

De Witte Swaen is gevestigd in een pand uit 1596 en ligt 30 meter van de Havenrak. Het is de ideale uitvalsbasis of tussenstop voor een dagje Waterland. Vanaf 12 uur kun je bij ons terecht voor gezelligheid, kleine en grote trek. Knus binnen. Of op het terras in het zonnetje. Met uitzicht op de deftige Broeker huizen.

Omringd door weilanden lijkt Broek in Waterland een echt boerendorp. Toch is het oorspronkelijk een schippersdorp, waar veel reders, kapiteins en rijke kooplieden in de zeventiende en achttiende eeuw kwamen wonen.

Zij lieten deftige huizen bouwen, met de meest prachtige interieurs. In een aantal monumentale panden is het originele interieur nog steeds te bewonderen. De monumentale panden zijn ook te herkennen aan de pastelkleuren. Maar wist je dat de huizen in de arme periode vooral in grijstinten werden geverfd? Dit vanwege de goedkopere grijze grondverf.

Schippersdorp
op de klei

Wandelen, fietsen en varen
in het groene Waterland

De Witte Swaen is de ultieme tussenstop of afsluiting van een dagje Waterland.

Huur een fluisterboot bij Broeker Bootverhuur.

Of kies een wandelroute rondom of een historische rondleiding in Broek in Waterland.

Steek wat op van de interactieve Water & Land fietstour of een fietstocht met een gids.

En kom dan lekker een stukje taart eten, lunchen of dineren bij De Witte Swaen.